лют 10, 2022
1335

Про гальмівні супорти: несправності, перевірка, надійність

Гальмівні супорти: конструкція та ознаки несправності

Гальмівний супорт – елемент дискового гальмівного механізму. Залежно від конструкції гальмівні супорти поділяються:


 За способом кріплення скоби:

  • з фіксованою скобою;
  • з плавучою скобою.


За кількістю поршнів:

  • однопоршневі;
  • багатопоршневі.


За приналежністю до осі автомобіля:

  • для передньої осі;
  • для задньої осі з механізмом гальма стоянки.

 

Ознаки несправного гальмівного супорта

  •  Автомобіль тягне у бік. Така поведінка пов'язана з тим, що у гальмівного супорта на передній осі підклинює супорт і колесо повністю не розгальмовується.
  •  Запах гару. Підклинювання поршня у заднього супорта зазвичай проявляється появою неприємного запаху гару. Тому прояв нестабільності автомобіля буде менш помітним, особливо на передньопривідному авто, і водій їхатиме у звичному швидкісному режимі. Колодки, що постійно труться, викликатимуть їх перегрів і неприємний запах гару.
  •  Незвичайний шум або стукіт в області колеса при їзді по нерівностях. Зазвичай відбувається через притискну пружину колодки, яка може зламатися або втратити свої пружні властивості. Тому колодки гримітимуть на будь-якій нерівності дороги.
  • Нерівномірне зношування гальмівних колодок на одній осі автомобіля. Візуально помітне нерівномірне зношування колодки на одній осі автомобіля – ознака несправності одного з супортів.
  •  Витік гальмівної рідини. Мокра масляниста пляма біля колеса після стоянки може вказувати на негерметичний супорт.


Причини пошкодження супорта

Гальмовий супорт піддається значним температурним навантаженням та негативному впливу навколишнього середовища: бруду, пилу, вологи, хімічних реагентів. Тобто основна причина несправностей – це важкі умови роботи вузла, що спричиняє пошкодження пильовиків, вимивання мастила з напрямних супорта, а також корозії.

Друга причина через яку гальмівний супорт виходить з ладу – це відсутність належного обслуговування: періодично потрібно змащувати напрямні супорта та замінювати гальмівну рідину. Всі гальмівні рідини, що використовуються в автомобілях, гігроскопічні, тобто легко поглинають вологу з повітря. Вода в гальмівній рідині призводить до корозії поршня та внутрішніх поверхонь корпусу супорта. Що своєю чергою призводить до прискореного зносу ущільнень та появи течі.


Як перевірити супорт?

Перевірити супорт можна не відключаючи від гідравлічної системи. Однак доведеться його від'єднати від маточини або поворотного кулака.

Починати перевірку треба з візуального огляду. Потрібно перевірити цілісність пильовиків та протікання рідини. Далі натисніть на поршень, він має втопитися без зусиль. Потім перевіряємо плавність переміщення скоби гальмівного супорта. Якщо супорт обладнаний механічним механізмом гальма стоянки, то перевіряємо плавність його роботи.


Надійність супорту

Незалежно від конструкції гальмівного супорта, за рівнозначних умов експлуатації, їх надійність однакова. Ресурс супортів зазвичай становить понад 7-8 років, після чого можна замінити всі гумові деталі на нові, після чого супорт може прослужити стільки ж.


Ремонтувати чи придбати новий супорт?

Відповісти на це питання можна тільки після розбирання супорта та оцінки ступеня пошкоджень. Якщо для відновлення працездатності супорта досить його помити, змастити та замінити ущільнення та пильовики, то такий ремонт доцільний. Ціна такого ремонту буде значно меншою ніж придбання нового, а ресурс приблизно такий самий.

Важливий момент! Ремонт супортів силами гаражного автосервісу може не дати бажаного результату. Для серйозного ремонту супортів все ж таки варто скористатися спеціалізованим сервісом, де є все необхідне обладнання та перевірені постачальники запасних частин. Також зараз часто можна зустріти послугу «ремонт на обмін», яка коштує трохи дорожче за звичайний ремонт, але при цьому ви відразу отримуєте справний супорт з гарантією.


Зв'язатися з менеджером:


+38 (067) 434 45 33 (Viber, WhatsApp, Telegram)

Email: seller@servicems.com.ua

 

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :