лип 4, 2019
7444

Заряджається чи ні АКБ на холостих обертах?

► В режимі холостого ходу двигуна, генератор працює в штатному режимі та заряджає АКБ, а також живить бортову мережу автомобіля

Багатьох водіїв цікавить питання: заряджається чи ні акумулятор під час роботи двигуна на холостому ходу? Відповідь – заряджається. Але, щоб розуміти технічні сторони цього питання, потрібно знати деякі нюанси.

Принцип роботи генератора

Холості оберти – це спеціальний режим роботи мотора, при якому колінчастий вал і всі пов'язані з ним елементи функціонують, але крутний момент на колеса не передається. Машина стоїть нерухомо. Холостий хід двигуна – це режим роботи двигуна, при якому підтримуються процеси горіння палива, достатні для того, щоб двигун не заглух. При цьому генератор живить бортову мережу автомобіля і заряджає АКБ, який віддає свою енергію на запуск двигуна.

Основним завданням акумулятора є накопичення електричного заряду, який використовується для роботи автомобільних систем, коли автомобіль стоїть. Заряджений акумулятор забезпечує нормальну роботу системи запобігання викраденню, підігріву скла й сидінь.

Завдання, які виконує генератор:

  • Живлення бортової мережі автомобіля під час роботи двигуна;
  • Зарядка АКБ під час роботи двигуна.

Умови для зарядки акумулятора на холостому ходу

Завдяки наявності регулятора напруги, напруга на клемах генератора знаходиться на заданому рівні, незалежно від оборотів двигуна. Зазвичай напруга бортової мережі автомобіля дорівнює 14 Вольт. Коли генератор ламається і виходить з ладу регулятор напруги, напруга що видається генератором, стає нижче або вище. Якщо напруга низька, акумуляторна батарея не буде заряджатися. Якщо напруга висока, електроліт закипить навіть на холостих обертах. В цьому випадку є ризик, що вийдуть з ладу запобіжники й автомобільна електроніка.

Умови, які потрібні для зарядки акумулятора на холостому ходу: відсутній витік струму, акумуляторна батарея та генератор справні.

Сподіваємося, що допомогли розібратися в роботі обладнання. Рекомендуємо стежити за АКБ та системами електричного забезпечення, щоб автомобіль не доставляв зайвих клопотів.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :