жов 24, 2019
432

Що буде, коли електропідсилювач керма вийде з ладу?

► Що буде, якщо ЕПК вийде з ладу. Сучасне діагностичне обладнання MSG Equipment

Електропідсилювач керма (ЕПК) – корисний винахід. Сьогодні цим пристроєм оснащений практично кожен автомобіль. Електропідсилювач значно полегшує керування автомобілем, бо знижує зусилля, які водій прикладає при обертанні керма.

Винахід та впровадження ЕПК не тільки спростили процес водіння, але й зробили його більш безпечним. Сучасні моделі ЕПК відрізняються невеликими габаритами та нескладною конструкцією.

Несправності ЕПК

ЕПК – надійний елемент, але може вийти з ладу, що відразу впливає на безпеку. Тому, якщо трапилася несправність, її необхідно швидко усунути. ЕПК може відключитися непомітно для водія.

Проведення нескладного тесту допоможе визначити в якому стані знаходиться ЕПК:

  • Вимкніть двигун та зробіть поворот кермом;
  • Увімкніть двигун та повторіть обертання керма.

Необхідно просто порівняти ці дві дії. Коли кермо в обох випадках повертається з великими труднощами, знадобиться діагностика ЕПК.

Буває, що ЕПК припиняє працювати разом зі спідометром. Тут, швидше за все, проблеми з датчиком швидкості, який працює зі спідометром та підсилювачем. Несправним може виявитися сам датчик, який необхідно буде замінити або проводка.

Ремонт ЕПК знадобиться в разі перепаду напруги. Електропідсилювач відключається через брак напруги, для захисту від підвищеної напруги передбачений запобіжник. Вихід з ладу ЕПК може бути пов'язаний з акумулятором, генератором або проводкою, усі ці елементи повинні проходити регулярний технічний огляд.

Чому ЕПК поводиться непередбачувано?

Буває, що електропідсилювач керма починає дивно поводитися. Наприклад, рухаючись прямо по рівній ділянці дороги, ЕПК різко веде у бік, коли водій не здійснював ніяких рухів. Така поведінка підсилювача керма супроводжується відчутними поштовхами. Ситуація дуже небезпечна, оскільки може стати причиною ДТП.

Як тільки водій відчуває, що з'явилися проблеми з ЕПК, необхідно терміново їхати на діагностику. Професійні СТО використовують для проведення діагностики спеціальні стенди, що значно спрощує та прискорює ремонт.

Контролер MS561 застосовується для перевірки працездатності електричних рейок, колонок та електрогідравлічних насосів підсилювачів кермового управління. Прилад може запускати агрегат кермового управління окремо від електросистеми авто, визначає та видаляє помилки блоку керування підсилювачем. Діагностика агрегатів проводиться як на автомобілі, так і в демонтованому вигляді.

Переваги контролера:

  • Швидко перевіряє агрегати;
  • Обладнаний вбудованим блоком живлення з силою струму до 100 А;
  • Планшет з вбудованою діагностичною програмою (працює з декількома агрегатами концерну VAG);
  • Оснащений OBDII роз'ємом для підключення будь-яких діагностичних сканерів.

Що робити, якщо відмовив ЕПК?

Коли раптово, при заведеному двигуні, кермове колесо стало важким, поворот з колишньою легкістю неможливий, це означає, що вийшов з ладу ЕПК. Можна заглушити та знову запустити двигун автомобіля, проблема може зникнути, але пам'ятайте, що це тимчасове явище.

Бажано якомога швидше провести діагностику, ремонтні роботи та відновити працездатність ЕПК.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :