лис 7, 2019
6067

Як та чим промивати систему охолодження двигуна?

► Промивання системи охолодження двигуна. Як зрозуміти, що система охолодження потребує промивання

Головним завданням системи охолодження двигуна є підтримка робочої температури на належному рівні. Але, в сучасних авто, функції системи охолодження стали ширше, додано: охолодження моторної оливи, охолодження АКПП, системи турбонаддуву.

Рідинне охолодження, в більшості авто, відбувається за допомогою антифризу, рідше використовується тосол. Деякі власники автомобілів старих років випуску, для промивання користуються звичайною дистильованою водою.

Як підтримувати систему охолодження в справному стані?

Виробники автотранспорту передбачили ряд обов'язкових заходів з догляду за системою охолодження. Головним правилом догляду є регулярна перевірка рівня антифризу в бачку, рідину необхідно доливати в міру потреби.

Щоб підтримувати систему охолодження в працездатному стані потрібно:

• контролювати стан магістралей та ущільнювачів;

• перевіряти рухливі частини підшипника;

• змащувати підшипники та проводити їх заміну;

• перевіряти стан термостата.

Заміна антифризу потрібна кожні 50-90 тисяч кілометрів пробігу, відповідно до інструкції. Важливо, змінюючи антифриз, не забувати про обов'язкове очищення всієї системи від бруду та накипу.

Як зрозуміти, що система охолодження потребує промивання?

Всі системи в сучасних автомобілях максимально герметичні, але попри це в них можуть потрапляти пил та бруд. Знос деталей двигуна та згоряння рідини призводять до утворення характерного осаду. Брудом забиваються оливопровідна та охолоджуюча магістралі. В результаті двигун починає перегріватися, частинки бруду потрапляють в інші вузли авто, знижується ефективність роботи всієї системи або відбувається повний вихід її з ладу.

Коли на панелі приладів з'являється значок охолоджуючої рідини, можливо, потрібно долити охолоджуючу рідину абоперегрівається мотор. Для попередження таких неприємностей, потрібно не забувати очищати систему охолодження при заміні антифризу.

Як провести очищення системи охолодження?

Процедура очищення складається з внутрішнього промивання, зовнішнього промивання радіатора та чищення вентилятора.

Якщо під рукою є мийка Karcher, під невеликим струменем води відмінно очищаються стільники радіатора. Вручну, серветками проводиться очищення вентилятора. Для миття радіатора потрібен його демонтаж.

Перед тим, як заливати у бак новий антифриз, проводиться внутрішня чистка:

• Глушимо двигун та чекаємо, коли він охолоне. Зливаємо рідину з радіатора та з блоку двигуна;

• Закриваємо отвори для зливу й наливаємо у бак засіб для чищення;

• Заводимо мотор авто та даємо йому попрацювати;

• Засіб для чищення зливаємо;

• Дистильованою водою очищаємо систему;

• Заливаємо новий антифриз.

Це приблизний опис очищення. Для різних засобів, схема може змінюватися. Завжди потрібно дотримуватися рекомендацій виробника, тому як засоби можуть працювати по-різному. Уважно читайте рекомендації виробника.

Як вибрати засіб для промивання системи охолодження?

Ринок сьогодні переповнений різноманітними, за ціною та якістю, рідинами для очищення й промивками. Як вибрати найефективнішийзасіб?

Перелік вже перевірених засобів:

• LIQUI MOLY KÜHLER-REINIGER – висококонцентрована промивка. Її вартість досить висока, але в її складі немає агресивних хімічних речовин. Відмінно справляється з сильними відкладеннями вапна та жировим нальотом.

• LIQUI MOLY KUHLER-AUSSENREINIGER – засіб для зовнішньої чистки радіатора.

• Hi-Gear – популярна швидка промивка.

• Abro Radiator Flush – засіб для внутрішнього промивання;

• Bizol R70 – очищувачвідмінно зарекомендував себе.

У магазинах, які спеціалізуються на продажу авто товарів, можна завжди знайти широкий асортимент промивок. При купівлі, слід дивитися на склад засобу та торгову марку. Продукція популярних виробників завжди проходить лабораторні випробування, а значить не стане причиною руйнування гумових елементів. Якщо придбати недорогу підробку, то наслідки її використання можуть бути досить непередбаченими.

Рекомендуємо використовувати ліцензійні продукти для очищення. Якщо автомобіль на гарантії, є сенс звернутися у дилерський автосервіс, де всі процедури виконають правильно та з гарантією.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :