лют 6, 2020
16709

Як довго можна зберігати бензин?

Який термін придатності бензину. Що трапиться з паливом при тривалому зберіганні

Ціни на бензин та на інші види палива можуть зростати, тому деякі водії роблять запаси палива. Але мало хто замислюється про те, що паливо має певні терміни придатності.

Як змінюються властивості бензину?

Нафтопродукт містить фракції, які відповідають за підвищення октанового числа. Коли паливо зберігається у негерметичній тарі, це стає причиною випаровування даних фракцій. Ефективність бензину також падає через розпад присадок, які додаються у паливо. Присадки руйнуються, оскільки мають свої терміни придатності. Руйнівний процес може початися після 2-х тижнів зберігання. При відстоюванні бензину відбувається випадання осаду, що складається з найдрібніших частинок. Осад, потрапляючи у паливну систему, стає причиною її несправності. Ще один процес – окислення. При контакті бензину та кисню, якість палива знижується. Надалі, це паливо може стати причиною відкладення смол в автомобільних системах, появи нагару.

Яка тара може використовуватися для зберігання?

Багато чого буде залежати від того, при якій температурі та рівні вологості зберігати бензин. На термін зберігання впливає також матеріал тари. Бензин у каністрах із пластику, герметично закупорений, може зберігатися не більше ніж рік. В каністрі з алюмінію, бензин може зберігатися трохи більше.

Зберігати паливо з присадками не рекомендується більше 3-х місяців. Присадки мають властивість стрімко випаровуватися. Тривале зберігання призведе до того, що каністри будуть заповнені низькооктановим бензином, який містить смоли. Якщо існує необхідність запастися бензином, то краще для цих цілей використовувати бензин без будь-яких присадок.

При заправці машини бензином, який зберігався тривалий час, використовуйте спеціальні присадки для очищення, ними розбавляють бензин.

Найдовший термін зберігання у палива, що зберігається у спеціально призначеної для цих цілей бочці, у приміщенні, де регулюється температурний режим, наприклад – у підвалі. Бочка заповнюється на 95%, кришка повинна бути з гумовими прокладками для забезпечення щільного прилягання.

Чи можна зберігати бензин в автомобільному баку?

Термін збереження бензину буде залежати від безлічі факторів, але він все одно буде меншим, якщо порівняти зі зберіганням у спеціальній тарі. Час зберігання залежить від температури повітря, марки бензину та бензобака. Через перепади температур, бензин, після 2-3 місяців такого зберігання, втратить деякі свої властивості, октанове число стане нижче, а в його складі з'являться речовини, які можуть завдати шкоди мотору автомобіля.

Згідно зі стандартами, зберігати бензин можна 5 років. Але, навіть при правильному зберіганні, вже через рік, паливо без додавання присадок неможна використовувати в сучасних авто. Проведення ряду експериментів вже довело цю точку зору.

Що робити з паливом, у якого закінчився термін зберігання?

Після того, як термін придатності палива втратив чинність, заборонено заливати його у бак. Причому, не матиме значення, дотримувалися чи ні правила зберігання палива. Бензин видихається, тому слід подумати, перш ніж прийняти рішення запастися паливом на майбутнє.

Пам'ятайте про те, що використання бензину після тривалого його зберігання, може стати причиною несправності двигуна.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :