тра 18, 2020
1812

Міфи та помилки: діагностика автомобільних генераторів

Які є способи перевірки генератора автомобіля

Генератор – справжній вузол «трудоголік» в автомобілі. Він перетворює механічну енергію від обертання колінвала в електричну, та живить електрику та електроніку автомобіля, а також заряджає акумулятор. Агрегат розрахований на довгу службу, однак й він не вічний. Головні вороги генераторів, сучасних і не дуже, – перепади температур, волога та пил, які з часом стають причиною механічних та електричних пошкоджень.

В інтернеті є маса статей та відео на тему «Діагностика генератора своїми силами». У них тисячі переглядів та коментарів, значить, користувачі цікавляться цим питанням.

Розгляньмо декілька способів самостійної діагностики генератора та розберемося, наскільки вони інформативні, безпечні та підходять для сучасних генераторів?

Спосіб 1-й. Діагностика генератора на автомобілі за допомогою мультиметра.

Цей спосіб діагностики ніколи не був інформативним на 100 %, оскільки неможливо виявити усі несправності сучасного генератора, просто вимірюючи напругу. Як мінімум, ще потрібно визначити, чи передає генератор сигнали блоку управління та як реагує на команди блоку про зміну напруги.

Крім того, вимірюючи напругу на клемах, неможливо отримати правдиву інформацію, тому що акумулятор є фільтром для коливань напруги. До того ж, акумулятор повинен бути справним.

Спосіб 2-й. Діагностика генератора на столі за допомогою дрилі та лампочки.

Цей «дідівський» метод полягає у тому, що до генератора підключають звичайну лампочку та дриль. Дриль розкручує генератор – лампочка горить, значить, є струм.

Однак, факт, що генератор виробляє електричний струм, нічого не говорить про те, що він справний та його можна встановлювати на автомобіль. Вихідні характеристики сучасного генератора повинні відповідати певним значенням. Щоб визначити їх, необхідне спеціальне обладнання.

Тому спосіб з дрилем та лампочкою не підходить для діагностики генераторів сучасних авто.

 Спосіб 3-й. Діагностика генератора за допомогою осцилографа.

Мабуть, це найбільш точний спосіб перевірки генератора з пропонованих в інтернеті. І він підійде для багатьох генераторів з простим реле-регулятором. Однак, діагностуючи сучасний генератор таким способом, потрібно знати всі його алгоритми роботи. Тоді ви зможете об'єктивно оцінити працездатність агрегату. Наприклад, деякі реле-регулятори відключають зарядку акумулятора, якщо він повністю заряджений, якщо двигун працює на холостому ходу або різко набирає обертів.

Крім того, за допомогою осцилографа неможливо перевірити, як генератор реагує на команди від блоку управління про зміну величини напруги.

Як перевірити генератор сучасного автомобіля?

Правильна та сучасна діагностика вимагає певних знань та спеціального обладнання. Тим більше що для делікатної та точної діагностики існує сучасний тестер. Все вже придумано, перевірено та відмінно працює!

Компанія MSG Equipment розробила бюджетний тестер MS015COM, призначений для експрес-діагностики генераторів усіх сучасних типів (COM (LIN, BSS), SIG, RLO, RVC, C KOR., C JAP., P-D) з номінальною напругою 12В.

Переваги тестера MS015COM:

  • Подає на генератор сигнали, аналогічні сигналам блоку управління, а також зчитує інформацію, яку генератор передає блоку управління.
  • Для генераторів типу COM, що працюють по протоках LIN та BSS, дозволяє визначати ID реле-регулятора, за яким з протоколів працює, його тип та помилки, швидкість обміну даними. Використовуючи цю інформацію, можна підібрати новий не оригінальний реле-регулятор на заміну того, що вийшов з ладу. У цьому випадку важливо, щоб усі вищевказані параметри оригінального та неоригінального агрегатів збігалися.
  • Оснащений простим осцилографом, що дозволяє виявляти несправності генератора, наприклад, пошкодження обмотки статора або діодного моста.
  • Для зручності діагностики при виборі генератора будь-якого типу, на екран виводяться типові схеми підключення до реле-регулятору.
  • Резистивний екран, який дозволяє працювати з тестером навіть в рукавичках.

Тестер MS015COM – це простий та зручний у використанні пристрій з великим функціоналом та можливостями. Він буде корисний як невеличким майстерням по ремонту автомобілів, так й великим СТО. Використовуючи MS015COM, можна доповнити та поліпшити можливості вже наявних стендів для діагностики генераторів або створити на його базі свій – досить забезпечити привод генератора, а управління та його діагностику візьме на себе тестер MS015COM.

 У підсумку

Не варто «шокувати» генератор та електронні системи авто перепадом напруги, скидаючи клему, також не варто організовувати середньовічну лабораторію з дрилем та лампочками. «Шокова» діагностика зашкодить не тільки генератору сучасного автомобіля, а й електронним системам. До того ж, вона неінформативна.

Для делікатної та точної діагностики генераторів усіх сучасних типів, створений тестер MS015COM, який визначає набагато більше важливих параметрів, ніж просто наявність напруги. Діагностуйте сучасні генератори за допомогою актуального безпечного обладнання.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :