чер 10, 2021
812

Особливості діагностики кліматичної системи автомобіля

Діагностика кліматичної системи автомобіля з використанням професійного обладнання

Уявімо ситуацію, в автосервіс приїхав автомобіль з несправною (за словами власника) кліматичною системою. На що звернути увагу, щоб зрозуміти, що сталося з системою? За якими критеріями та на які об'єктивні показники звертати увагу? З чого почати діагностування системи?

Для початку необхідно отримати від власника автомобіля якомога більше інформації. Уточнити, коли в останній раз проводилося обслуговування, а також коли та за яких умов з'явилися скарги на працездатність системи. Можливо, автовласник помітив якісь нюанси при виході з ладу системи.

Якщо отримана інформація ясності не додала, рекомендуємо наступний алгоритм діагностики:

Перше. Перевірити наявність холодоагенту, з'ясувати, що це за холодоагент та його кількість. Кількість холодоагенту визначається строго за вагою. Показник тиску в системі нічого не скаже з приводу кількості холодоагенту.


Друге. Перевірити наявність помилок в блоці управління, що належать до системи кондиціонування. Також слід звернути увагу на показання датчиків температури, тиску та показники інших компонентів системи на наявність відхилень від норми.



Третє. Необхідно виконати процедуру запуску системи. Це вивід системи на стабільний режим роботи при максимальному навантаженні. В даному режимі оцінюється об'єктивний показник працездатності системи – це температура повітря на виході з центрального повітропроводу салону автомобіля. Залежно від температури навколишнього середовища, на термометрі буде видно значення від 5-ти до 10-ти градусів за Цельсієм. Це значення й буде об'єктивним показником працездатності системи.



Четверте. Необхідно оцінити тиск холодоагенту в магістралях системи на різних режимах роботи. Усереднені значення, які також сильно залежать від температури навколишнього середовища, це приблизно 2-4 бар – в магістралі низького тиску, та 10-15 бар – в магістралі високого тиску.

Отримавши значення, які потрапляють в даний діапазон при температурі навколишнього середовища 20-25 градусів за Цельсієм, можна стверджувати, що система працює в нормальному режимі. 


У разі, якщо діагностування закінчилося на пункті 1 або 2, необхідно визначити причину несправності системи. Для перевірки кількості холодоагенту в системі використовується автоматична або напівавтоматична заправна станція.

Якщо в системі холодоагенту не виявилося або його кількість не відповідає нормі, то можливі два варіанти: система з яких-небудь причин не заправлена ​​або є витік.

Для пошуку витоків існує багато методів (про всі розповідають наші викладачі). Найпоширеніший – це пошук витоку за допомогою барвника. У систему заправляють флуоресцентний барвник. Витік проявиться у вигляді плями на трубці системи. Ця пляма буде світитися під ультрафіолетовим світлом. Таким чином знайти витік буде просто.


Якщо ж всі умови для запуску виконані, але система все одно не включається, то проблема може ховатися в електроніці автомобіля. Тут допоможе тестер MS121. Даний тестер призначений для прямої взаємодії з компресором кондиціонера – серцем системи. Керуючи компресором за допомогою тестера MS121, можна повністю виключити проблеми в електроніці автомобіля.

Що робити, якщо після всіх маніпуляцій, система не запускається?

Найімовірніше проблема криється всередині компресора кондиціонера. У цьому випадку кращий варіант – це демонтаж компресора та установка його на спеціальний діагностичний стенд MS111 для комплексної перевірки компресора. За допомогою даного стенду можна імітувати роботу системи на автомобілі та перевірити компресор в реальних умовах. Новий або відновлений компресор можна ставити на автомобіль тільки після попередньої перевірки – на початку роботи компресор може «гнати» стружку та просто «уб'є» систему автомобіля.

Якщо виявлена несправність, її необхідно усунути. Швидше за все, при виході з ладу системи, всередині будуть продукти зносу компресора та різного роду забруднення. Заповітрювання системи теж може стати причиною виходу з ладу компресора.

В такому випадку, допоможе промивна станція для систем кондиціонування MS101Р. Дана станція дозволить позбутися забруднень системи (в першу чергу від масла) та продовжить термін служби системи на автомобілі.

При промиванні, обов'язковій заміні підлягають такі елементи:

    • конденсатор;
    • фільтр-осушувач;
    • пристрій для розширення (клапан ТРВ, дросельна трубка).

Більше дізнатися про методи діагностики компресорів кондиціонерів, підвищити кваліфікацію або освоїти нову професію можна на курсах навчання MSG Equipment.

Детальна інформація на нашому сайті https://servicems.com.ua/.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :