чер 18, 2021
1598

Як правильно заправляти кондиціонер автомобіля?

Як перевірити та заправити автокондиціонер, використовуючи стенди та тестери MSG Equipment

Щоб проводити обслуговування автомобільного кондиціонера, потрібно мати у своєму розпорядженні обладнання для заправки та діагностики кондиціонера.

Навіть в справному кондиціонері може статися витік холодоагенту – це неминучий процес. Річ у тому, що холодоагент має високу проникливу здатність, оскільки розмір молекули холодоагенту дуже маленький. Нормою вважається втрата холодоагенту 10% за рік. Тому заправляти кондиціонер слід з періодичністю раз на 2 – 3 роки.

Особливості конструкції та принцип роботи кондиціонера не дозволяють просто додати холодоагент в систему, потрібно його точне дозування. А дізнатися поточну кількість холодоагенту в системі можна тільки шляхом його зважування, тому потрібна повна перезаправка системи.

 Якщо проблем з роботою кондиціонера немає і проводиться планова перезаправка системи холодоагентом, в такому випадку, процедура буде складатися з наступних етапів.


Етап перший: діагностика системи

Навіть якщо явних відхилень в роботі системи немає, буде потрібно провести загальну діагностику технічного стану системи. Перевірка стану автокондиціонера необхідна, оскільки більшість власників автомобіля не можуть дати точну інформацію, коли та як обслуговували систему раніше.

Загальна діагностика включає:

  • контрольну перевірку газоаналізатором типу заправленого холодоагенту;
  • визначення робочого тиску в контурах системи, після чого робиться висновок про наявність витоків вище норми та стан компресора.

Етап другий: відкачування холодоагенту

Використовуючи спеціальну станцію для заправки кондиціонера, проводиться викачування залишків холодоагенту з системи. Після відкачування холодоагенту, станція покаже вагу викачаного холодоагенту. Цей параметр також дає можливість зрозуміти, чи присутні витоки вище норми. Також при викачуванні, разом з холодоагентом станція відкачає масло, зазвичай це 10 – 15 г. Якщо було відкачано значно більше, то потрібна більш детальна діагностика системи.


Етап третій: вакуумація системи

Вакуумація системи досить тривалий процес, який займає близько 30 хвилин. Проводиться процес глибокої вакуумації, щоб надалі забезпечити повний обсяг заправки.

 
Етап четвертий: заправка холодоагенту

Процес заправки холодоагентом відбувається досить швидко. В середньому, щоб заправити один кондиціонер легкового автомобіля, буде потрібно близько 500 г холодоагенту. Також при заправці потрібно додати в систему ту кількість масла, яка була викачана раніше. Досить часто в систему додають спеціальний барвник, для полегшення визначення в майбутньому можливих витоків. Все це можливо зробити, якщо в процесі роботи використовується сучасна професійна заправна станція.


Етап п'ятий: перевірка якості роботи системи

Це завершальний етап заправки кондиціонера. Потрібно завести двигун, включити кондиціонер та встановити його на мінімальну температуру, а обдув на повну потужність. Збільшивши оберти двигуна до 2500-3000 об/хв, необхідно уважно поспостерігати, як працює система.

Якщо повітря в салоні прохолодне, і компресор кондиціонера періодично відключається, все в нормі – кондиціонер заправлений правильно та працює в повну силу.

Якщо при загальній діагностиці системи, був виявлений значний витік холодоагенту, потрібно провести повну діагностику системи, виявити місця витоку та визначити технічний стан компресора на стенді MS111.

Хід подальших робіт з відновлення працездатності системи буде залежати від результатів перевірки компресора кондиціонера.


Обладнання для автокондиціонерів та навчання співробітників СТО

Стенди та тестери MSG Equipment для обслуговування автокондиціонерів, допоможуть своєчасно виявити та усунути несправності.

  • Стенд MS111 перевіряє технічний стан компресорів автомобільних кліматичних систем. Використовується в післяремонтній діагностиці компресорів та при перевірці нових компресорів-аналогів, щоб підготувати звіт про результати діагностики.
  • Пересувна промивна станція MS101P з пневматичним насосом очищає трубопровід систем кондиціонування від забруднень.
  • Тестер MS121 перевіряє стан електромагнітних клапанів та муфт компресорів автокондиціонерів на автомобілі та у знятому стані.
  • Стенд MS112 перевіряє технічний стан електричного компресора кліматичної автомобільної системи.

 Компанія MSG Equipment – це не тільки виробник професійного обладнання. Фахівці MSG Equipment проводять підготовку майстрів автосервісу у власному навчальному центрі. Записатися на курси за напрямом «Ремонт та обслуговування системи кондиціонування автомобілів» можна, зв'язавшись з менеджером компанії.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :