жов 6, 2021
442

Стукіт кермової рейки. Перевіряємо причини разом з експертом

Як визначити несправність кермової рейки

Практично кожному водієві відомо, що сторонні звуки в передній частині автомобіля при переїзді нерівностей на дорозі – ознака несправності кермового управління. А кермове управління – елемент авто, який впливає на безпеку керування. З цієї причини необхідно якомога швидше приступити до усунення несправності.

Важливо визначити – звідки йде стукіт. Під час руху може здаватися, що стукає кермова рейка, але справа може бути як в кермовій тязі, так і в кермовому накінечнику. Це можуть стукати кульові шарніри, довговічність яких визначається наявністю мастила та відсутністю води під пильовиком. Тому якщо візуальний огляд показав, що пильовики кермових накінечників цілі, то джерело стуку швидше за все знаходиться в кермовій рейці.




Сторонні звуки в кермовій рейці зазвичай викликані двома причинами:

  • Знос в парі «шестерня-рейка».
  • Знос втулок.


Поява проміжку в парі «шестерня-рейка»

При експлуатації автомобіля відбувається знос зубьїв, після чого між зубчастою рейкою та ведучою шестірнею відзначається збільшення проміжку. Також можливий знос штока рейки та / або фторопластового поршня / фольє-вставки бічного піджиму.

Спочатку усунути наслідки зносу можна, відрегулювавши проміжок   в зачепленні шестерні та рейки, підтягнувши гайку бічного піджиму. Цю процедуру можна виконати, не знімаючи кермову рейку з автомобіля, однак не на всіх моделях авто, у зв'язку з конструктивними особливостями. На демонтованій рейці цю процедуру можна виконати більш якісно. Підтяжка гайки бічного піджиму майже завжди вимагає застосування спеціального інструменту. В разі великого зносу, потрібно розібрати кермову рейку та замінити непридатні для подальшої експлуатації деталі.


Знос втулок

Типовою несправністю системи кермового управління та поширеною причиною появи стукоту кермової рейки, є знос або несправність втулки, що центрує в корпусі шток рейки.

Причина несправності – підвищені навантаження, а також експлуатація автомобіля по поганих дорогах. Виконати діагностику можна, похитуючи правий або лівий кінець штока рейки. Якщо чітко відчувається биття, то в подібному випадку, необхідна заміна втулки. Важливо своєчасно виконати діагностику, що дозволить усунути несправність, шляхом заміни втулки, але не змінюючи при цьому саму рейку.


Обладнання для діагностики кермової рейки

При виявленні несправності в кермовій рейці, її демонтують з автомобіля. Для точного визначення причини несправності, слід скористатися спеціальним обладнанням, це стенд MS502M, який допоможе оцінити технічний стан кермової рейки з ГПК та визначити пошкодження. Якщо кермова рейка обладнана електропідсилювачем, потрібен контролер MS561, за допомогою якого можна виконати повну діагностику кермової рейки або колонки з ЕПК, а також насоса ЕГПК з будь-яким протоколом управління.


Компанія Master Service займається розробкою та виробництвом обладнання для діагностики кермового управління під торговою маркою MSG Equipment.

У лінійці обладнання для СТО та автосервісів представлені стенди та тестери для перевірки: стартерів та генераторів, системи кондиціонування, амортизаторів, батарей гібридних автомобілів та інше обладнання.

Дізнатися більше про технічні характеристики обладнання можна на сайті або зв'язавшись з менеджером компанії +38 (057) 728 49 64.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :