гру 25, 2023
602

Ремонт амортизатора як спосіб забезпечити безпеку і комфорт

Способи оцінки стану амортизаторів та особливості їх ремонту

Амортизатори відіграють ключову роль у забезпеченні комфорту і безпеки під час руху автомобіля. В процесі експлуатації вони піддаються інтенсивним навантаженням, що призводить до зносу і зниження їх ефективності. Одного разу непомічена водієм яма на дорозі і лежачий поліцейський може вивести амортизатор з ладу. Навіть зміна характеристики одного амортизатора призводить до погіршення поведінки машини на дорозі, поїздки стають менш комфортними і більш небезпечними.

 

Способи перевірки амортизаторів автомобіля.

1. Візуальний огляд. Амортизатор уважно оглядається на наявність масляних плям або слідів витоку, стан втулок і кріплень. Несправний амортизатор легко визначити таким способом.

2. Тест із натиском і відпусканням. Якщо різко натиснути на передню або задню частину автомобіля, а потім відпустити, то автомобіль зі справними амортизаторами просто повернеться у вихідне положення. Якщо машина продовжує розгойдуватися кілька разів після вашого впливу - значить присутня несправність амортизатора.

3. Тестування на дорозі. Досвідчений і кваліфікований механік СТО протягом невеликого пробігу може з високою точністю визначити стан амортизаторів та інших елементів підвіски.

4. Перевірка на стенді. Можна вдатися до перевірки амортизаторів на спеціальному стенді. Однак для цього кожен з них потрібно буде демонтувати з автомобіля і встановити на стенд. Такий спосіб найточніший, але обійдеться в значну суму і великий час очікування результату, порівняно з іншими способами. Тому якщо є сумніви, то краще відразу поставити нові амортизатори і їздити далі з комфортом і безпечно.

При цьому треба пам'ятати, що амортизатори змінюються парами. І така заміна буде прийнятна не для всіх. Наприклад, все частіше в автомобілях зустрічається пневматична підвіска, яка забезпечує неперевершений рівень комфорту і керованості. У разі виходу з ладу амортизатора в такій підвісці доведеться міняти всю стійку в зборі, що вельми затратно. Ось тут ви згадуємо вигідну альтернативу - ремонт амортизатора. Якщо для звичайної підвіски ремонт амортизатора здається вельми сумнівним, то у разі пневматичної підвіски ремонт амортизатора більш ніж раціональний.

 

Як відремонтувати амортизатор?

Перший крок в успішному ремонті амортизатора - це точна діагностика його стану. Виконати таку діагностику можливо на стенді для діагностики амортизаторів MS1000+. Стенд MS1000+ дає змогу виконати такі операції під час діагностики амортизаторів легкових автомобілів:

  • Випробування на герметичність.
  • Визначення зусилля зсуву штока і плавності переміщення рухомих деталей.
  • Контроль гучності роботи амортизатора.
  • Запис робочих діаграм у клапанному і дросельному режимах.

Стенд MS1000+ може зберігати результати діагностики для подальшої оцінки результату ремонту. Завдяки великому сенсорному дисплею зручно керувати функціями стенда, переглядати й аналізувати результати вимірювань.


На наступному кроці, якщо діагностика виявила наявність відхилень - виконується ремонт амортизатора. Цей етап включає в себе розбирання амортизатора і заміну несправних елементів. Найчастіше винуватцем несправності є сальник. Незважаючи на те, що всі сучасні амортизатори є нерозбірними, такий ремонт виконується просто. Сальник міняється на новий, заливається нове масло і амортизатор заповнюють газом. Всі інші поломки теж можна усунути, але це обійдеться значно дорожче і такий ремонт більш трудомісткий. Якість ремонту залежить від професіоналізму майстра і якості використовуваних запчастин. А щоб бути впевненим у якості виконаного ремонту необхідна контрольна перевірка на стенді.

Для консультації щодо стенду для діагностики амортизаторів MS1000+ пишіть у месенджер або телефонуйте: +38 073 529 64 26, +48 833 13 19 70, +48 886 89 30 56 (Viber, WhatsApp, Telegram).

COMMENTS