січ 31, 2024
228

Гібридні автомобілі - тенденції продажів і ремонту

Світові тенденції продажів автомобілів-гібридів і зростання популярності послуги ремонту високовольтних батарей

Перед тим, як представити нашу продукцію - тестер  MS800, розглянемо деякі питання про гібридні авто. Взагалі під поняття "гібридний автомобіль" теоретично потрапляє будь-яке авто, що приводиться в рух кількома альтернативними та незалежними одне від одного джерелами енергії. Але зазвичай гібридом заведено називати транспортний засіб, де окрім звичайного ДВЗ (здебільшого - бензинового, але іноді й дизельного) встановлено тяговий електродвигун. Наявність електромотора, одного або декількох, автоматично означає наявність ВВБ для їхнього живлення, а отже, певною мірою і проблем, з ними пов'язаних - таких, наприклад, як ремонт гібридної батареї.

 

Типи гібридних автомобілів, їхні особливості та переваги

Автомобілі-гібриди можна розділити на кілька груп, головними та найпоширенішими з яких є дві:
    FHEV (full hybrid electric vehicle) - повний гібрид, де високовольтна батарея заряджається і під час рекуперативної зарядки від двигуна внутрішнього згоряння.
    PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) - гібридні авто, високовольтну батарею яких можна зарядити від розетки, як на BEV.

У першої групи (до неї здебільшого належать гібридні автомобілі старшого покоління) можливість пересування тільки на електричній тязі вельми невелика - зазвичай 5-20 км, високовольтна батарея тут здебільшого допомагає при розгоні. Причина тому, насамперед, у невеликій ємності батареї. Втім, продиктовано це не економією, а питаннями надійності та доцільності.

Меншу батарею легше заряджати - особливо рекуперацією, найбажанішим способом. Встановлювати ж зовнішній зарядний порт виробники перших гібридів не хотіли, і не тільки з міркувань безпеки. Людський фактор міг би значно знизити ресурс ВВБ, що могло б негативно вплинути на імідж гібридів як наднадійних автомобілів і навіть відвернути від них покупців уже на самому початку.

Але оскільки в FHEV замість людини, яка вічно економить, процесом заряджання займається "бездушний" контролер, що не допускає падіння рівня заряду нижче за визначену позначку, тільки гарантійний ресурс ВВБ в таких авто становить 8-10 років або близько 500 000 км пробігу, а в реальності, за умов дотримання всіх правил експлуатації, заміна або відновлення гібридної батареї в цих автомобілях часто буває потрібне ще пізніше.

Однак, при всіх своїх плюсах, повні гібриди мають суттєві мінуси порівняно з електромобілями. Головний - FHEV мають нижню межу витрати пального, а отже, домогтися нульових викидів у них неможливо. Інша справа - PHEV, який надає своїм власникам можливість проїхати кілька десятків кілометрів на електротязі, а потім зарядити ВВБ від зовнішнього зарядного пристрою.

Такого запасу ходу цілком достатньо не лише для відвідування центрів мегаполісів, де вже заборонено або заборонятиметься в осяжному майбутньому рух транспортних засобів із ДВЗ, а й часто й просто для повсякденних поїздок до офісу чи магазину. Водночас, під час далеких поїздок місцевістю, де кількість зарядних станцій для електромобілів обмежена, PHEV має незаперечну перевагу перед BEV у незалежності від них, а отже, в автономності.

 

Перспективи розвитку гібридного автотранспорту

Світові тенденції продажів автомобілів-гібридів неоднозначні. З одного боку, як пишуть ЗМІ, в Європі, зокрема, в Німеччині має місце стійке і сильне зниження попиту на PHEV: у листопаді 2023 року їх було продано на 59% менше, ніж в аналогічний період 2022 року. Але при цьому слід враховувати, що ситуація тією чи іншою мірою взагалі характерна для електрифікованих авто і пов'язана більше зі згортанням державних програм підтримки, ніж зі зниженням інтересу покупців. Наприклад, там же і за той же період попит на BEV також знизився на 22%.

Водночас на північноамериканському ринку, де покупців авто на електротязі заохочують більш активно, продажі зростають не тільки в сегменті BEV, а й у PHEV, що особливо зрозуміло на прикладі корпорації Toyota, яка, будучи першопрохідцем у цій сфері, досі віддає більшу перевагу гібридам, а не електромобілям. За даними видання InsideEVs, plug-in гібридів під материнським брендом у 2023 році було продано на 11% більше, ніж у попередньому, а під брендом Lexus - на 69%.

Але найкращі результати в цій сфері показує Stellantis, який пропонує покупцям у США авто під вітчизняними брендами Chrysler, Jeep і Dodge. Продажі його PHEV зросли минулого року в 4 рази, або на 132%.

Хоча оцінити повною мірою кількість гібридних автомобілів у світі доволі складно, вже з наведених вище даних зрозуміло, що йдеться про сотні тисяч машин, проданих лише минулого року. Водночас загальна кількість xEV, проданих торік, оцінюється приблизно в 13,5 мільйонів штук.

 

Як ремонтувати батареї гібридів

Стійкий і постійний попит на електромобілі означає і попит на послуги з їх обслуговування та ремонту. І якщо чимало вузлів і агрегатів повністю електричних і гібридних авто через конструктивні особливості працюють у щадному режимі (як, наприклад, гальмівна система або ДВЗ гібрида), то пік навантажень і несправностей припадає на високовольтну батарею. ВВБ у гібриді, так само, як і в EV, сміливо можна назвати найголовнішою деталлю хоча б за ціною. Для електрокара з пробігом, як відомо, вона може становити більше половини залишкової вартості.

Тому ми розробили обладнання, яке можна застосовувати під час ремонту ВВБ гібридів та електромобілів. MS800 можна застосовувати як для діагностики, так і для балансування модулів, що також є невід'ємною частиною відновлення гібридних батарей. Його можна використовувати і як тестер nimh акумуляторів, що переважно використовуються в HEV, і як тестер літій-іонних акумуляторів.

Що може MS800:

  • діагностувати модулі ВВБ з визначенням їхньої ємності;
  • заряджати послідовно з'єднані комірки батареї;
  • балансувати модулі за напругою;
  • підготувати батарею до зберігання, зарядивши модулі до потрібного рівня.

Особливості приладу:

  • 36 відокремлених каналів для перевірки Ni-Mh або Li-Ion модулів;
  • автоматичний режим;
  • збереження даних, зокрема на USB-носій;
  • сенсорний екран;
  • безкоштовне оновлення ПЗ.

Тестер MS800 - це унікальне обладнання для автомобілів майбутнього, нова ера технічного обслуговування.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :