гру 29, 2021
696

Як перевірити амортизатори на авто? З чого варто починати?

Перевірка автомобільних амортизаторів. Як поводиться несправний амортизатор

Амортизатори – важлива деталь авто, якщо амортизатори зношуються і виходять з ладу, це суттєво знижує комфорт керування та безпеку руху.

Неробочий амортизатор часто стає причиною прискорення зношування інших деталей ходової. Швидше зношуються ступичні підшипники, кульові опори, колісні диски та покришки. Також змінюється геометрія кузова, якщо авто експлуатується з неробочими амортизаторами та їздить поганими дорогами.

5 способів перевірки амортизаторів авто

Щоб перевірити працездатність амортизатора автомобіля, можна використовувати такі ефективні способи.

Перший метод: візуальний огляд

Швидко та безкоштовно можна перевірити стан амортизатора на наявність:

  • масляних патьоків;
  • корозії;
  • механічного пошкодження;
  • зносу пильовиків.

Якщо виявлені масляні сліди, герметичність амортизатора порушена через природне зношування або сильні удари. Підтікають амортизатори низької якості. Якщо дорожнє покриття погане, то будь-які амортизатори рано чи пізно виходять з ладу за сезон. При виявленні патьоків, амортизатор змінюють.

Сліди іржі на поверхні корпусу або штока сигналізують про те, що потрібна ретельна діагностика амортизатора авто. Через корозію може порушитись герметичність амортизатора.

Гумовий, еластичний пильовик служить захистом амортизатора і, якщо цей елемент пошкоджений, на шток потрапляє волога та бруд, які прискорюють зношування амортизатора та стають причиною корозії.

Під час візуального огляду можна виявити деформацію амортизатора. Якщо він викривлений, потрібно замінити амортизатор.

Другий метод: перевірка на стоянці

Транспортний засіб встановлюють на рівній площадці. Необхідно натиснути із зусиллям на кут кузова, щоб він просів та різким рухом відпустити його. Що в результаті може статися:

  • кузов відразу повертається у вихідне положення та застигає нерухомо (амортизатор справний);
  • кузов підіймається за інерцією та повертається у вихідний стан (амортизатор справний, якщо підвіска м'яка);
  • кузов робить помітні коливання (амортизатор не виконує своїх функцій).

У чому небезпека експлуатації транспортного засобу з неробочим амортизатором? При наїзді на будь-яку нерівність амортизатор не зможе стабілізувати авто, колесо втрачає зчеплення з дорогою. Некерований автомобіль може спричинити ДТП.

Третій метод: перевірка на ходу

На рівній ділянці дороги необхідно розігнати авто до 40-50 км/год та різко повернути убік і назад (цей спосіб підходить тільки для досвідчених водіїв і може використовуватися на безпечній ділянці). Якщо авто починає кренити під час повороту і машина продовжує розгойдуватися після вирівнювання – амортизатор вийшов із ладу.

Далі потрібно проїхати по нерівних ділянках, звертаючи увагу на поведінку авто, якщо машина постійно розгойдується, амортизатор вже відслужив свій термін.

Якщо при наїзді на лежачого поліцейського чути стукіт, амортизатор ослаб, шток ударяє по корпусу.

Четвертий метод: діагностика знятого з авто амортизатора

Даним способом перевіряють як нові, так і б/в амортизатори. Він допомагає оцінити силу опору амортизатора.

Амортизатор максимально розтягують, фіксують з боку штока у тверду поверхню. Далі навалюються на нього та різко стискають до упору. Якщо операція виконувалася без зусиль та швидко, опору немає – амортизатор непридатний для подальшої експлуатації.

У справному стані розтягнути та скласти амортизатор досить важко. Шток повинен рухатися прямо, без будь яких відхилень.

П'ятий метод: діагностика на стенді

Найнадійніший спосіб перевірити амортизатор – діагностика на спеціальному стенді, яка покаже, який ресурс ще залишився, та чи можна його експлуатувати далі.

Коли транспортний засіб їздить переважно нерівним дорожнім покриттям, діагностувати амортизатори необхідно регулярно під час технічного огляду авто.

Для діагностики амортизаторів у СТО та майстернях, компанія MSG Equipment пропонує професійне обладнання – стенд MS1000+. Використання спеціального обладнання дозволяє швидко й точно визначити, в якому стані знаходяться амортизатори. Діагностичний стенд визначає необхідність у ремонті, оцінює якість амортизатора після ремонту та його відповідність технічним характеристикам.

Дізнатися більше про можливості професійного обладнання для діагностики та ремонту амортизаторів можна на сайті або зв'язавшись з менеджерами компанії.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :