тра 20, 2020
1554

Способи очищення агрегатів перед ремонтом та відновленням

Очищення автомобільних вузлів та агрегатів перед ремонтними роботами

Ремонт та відновлення вузлів й агрегатів автомобіля часто призводить до необхідності очищення деталей від різних забруднень, старого мастила з метою забезпечення:

  • високої якості ремонту;
  • визначення геометричних розмірів й фізико-механічних властивостей матеріалів;
  • підготовки деталей для нанесення на них захисних покриттів;
  • захисту деталей від корозії на період ремонту;
  • необхідної чистоти поверхонь для складальних операцій.

Процеси та способи, які використовуються для очищення автомобільних агрегатів, відповідають певним технічним та економічним вимогам:

  • наявність спеціально обладнаного приміщення;
  • економічність;
  • безпека для персоналу;
  • безпека для навколишнього середовища;
  • використання професійних засобів для очищення.

Методи очищення

Розглянемо найбільш поширені методи очищення агрегатів.

Фізико-хімічні методи (струменевий метод та спосіб очищення в спеціальних ваннах). Бруд та накип на вузлах та деталях видаляються водним розчином різних препаратів, для очищення також може використовуватися спеціальний розчинник. Головна умова: висока t мийних хімічних розчинів (t від 75 ° С до 95 ° С). Використання вібраційного потоку при хорошому тиску, та якісних мийних засобів, допоможе провести очищення максимально ефективно.

Електрохімічний метод очищення в струмопровідному електроліті. Для цих цілей підходить постійний або змінний струм. Коли щільність струму збільшується, процес знежирення деталей підвищується. Електрохімічний метод застосовується при підготовчих роботах до гальванічного, полімерному або лакофарбового покриттів.

Очищення ультразвуковим способом засноване на передачі енергії від випромінювача ультразвуку, через рідку середу, на зовнішні поверхні. Коливання від 20 кГц до 25 кГц, викликають прискорення та стають причиною появи у рідини пухирців, коли бульбашки розриваються, відбувається гідравлічний удар, що дозволяє зруйнувати вуглецеві відкладення та масляну плівку.

Термічний метод застосовується для очищення стійких вуглецевих відкладень. Деталі розміщують в термічній печі, нагріваючи до t 600-700 ° С. Деталь знаходиться в печі 2-3 години, а потім охолоджується. Деталі, які не піддаються деформації, очищають випалюванням газовим полум'ям.

Механічний метод застосовується в процесі очищення поверхонь вручну. Для цих цілей використовуються скребки, щітки та інші допоміжні інструменти. При механічному очищенні ефективно використовувати абразивні матеріали з водою або мийними засобами.

Мийні засоби

  • Вода та розчин каустичної соди. Бруд, пил, залишки рослин видаляються струменем теплої води t 70-80 ° С. Для очищення поверхонь від паливо-мастильних матеріалів використовується водний розчин каустичної соди 2%.
  • Органічний розчинник – вуглеводні (бензин, гас), які відносяться до слабо полярних органічних сполук та розчиняють собі подібні речовини (масло, бітум).
  • Розчинні та емульгуючі композиції, склади з розчинників та емульгаторів з використанням води (наприклад, ПАР). Дані речовини можуть розчиняти та емульгувати забруднення.
  • Кислотний розчин – водний розчин неорганічних та органічних кислот. Використовується для очищення від корозії та накипу. Необхідно пам'ятати, що очищення кислотним розчином, може привести до корозійних поразок. Щоб уникнути цього, до складу додають інгібітори, які захищають метал від руйнувань.
  • Синтетичний мийний засіб – суміш лужної солі та поверхнево-активних речовин. Відмінний спосіб очищення від масляних й вуглецевих відкладень.

Очищення агрегатів, а також подальший їх ремонт, рекомендується проводити, використовуючи спеціальне обладнання та зі строгим дотриманням правил безпеки.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :