лип 2, 2020
1941

Обслуговуємо кондиціонер автомобіля – готуємося до літнього сезону

Обслуговування та перевірка працездатності кондиціонера

Справний кондиціонер в автомобілі робить поїздку комфортною. Але багато автовласників забувають підготувати кондиціонер до сезону. Й дуже даремно. Тому що вчасно перевірена і відремонтована система = справна система, прохолодне та чисте повітря в салоні авто.

Щоб перевірити автокондиціонер та зробити плановий ТО, не потрібно багато часу. Потрібні досвідчені фахівці та спеціальне обладнання.

Які профілактичні роботи необхідні:

  • антибактеріальна обробка;
  • перевірка технічного стану;
  • технічне обслуговування.

Антибактеріальна обробка

Висока температура та вологість в каналах системи кондиціонування – відмінне середовище для розмноження мікробів та бактерій. Тому дезінфікувати систему потрібно щороку.

Антибактеріальну обробку кондиціонера можна робити самостійно, але краще звертатися до автосервісу: у фахівців є спеціальне обладнання, за допомогою якого антисептик потрапляє навіть в найпотаємніші куточки системи. Використовуючи балончик з антисептиком, такого результату досягти не вийде.

Після антибактеріальної обробки обов'язково потрібно замінити салонний фільтр.

Перевірка технічного стану

Найдорожчий в ремонті елемент системи кондиціонування – компресор. Його несправність визначається, в першу чергу, по сильному шуму (самого вузла або приводного ременя). Компресор шумить, якщо є витік холодоагенту. Причина: тріщини в корпусі або магістралі, знос прокладки, приводного ременя або сальника. Щоб з'ясувати, що саме не так з компресором, його доведеться розібрати та провести діагностику для пошуку несправності.

Наступний важливий вузол – конденсор (радіатор кондиціонера). Він розташований перед радіатором двигуна і часто покритий брудом, пилом, пухом та листям, які летять з-під коліс. Брудний конденсор не справляється зі своєю функцією – не охолоджує повітря. В результаті тиск в системі зростає і кондиціонер через якийсь час відключається.

Випарник та осушувач – теж важливі вузли.

Якщо в салоні невідомо звідки з'явилася вода, кондиціонер слабо холодить ще й пахне при цьому неприємно – значить, вийшов з ладу випарник.

Якщо агрегат вимикається, а шланги обмерзають, зверніть увагу на осушувач.

Взагалі, справний кондиціонер добре охолоджує повітря (до t ​​<10 ° С), з дефлекторів нічим не пахне, система працює, поки ви її не вимкнете. Будь-які відхилення від цих норм – привід перевірити технічний стан агрегату.

Технічне обслуговування системи кондиціонування

Техобслуговування – це комплекс дій, які виконуються кожен сезон, допомагають підтримувати систему в порядку, вчасно помічати та усувати несправності.

Що перевіряють при техобслуговуванні кондиціонера?

  • Герметичність системи. В трубках і місцях з'єднань не повинно бути тріщин та інших ушкоджень. Якщо є витік, його усувають фахівці.
  • Очищення конденсора. Вище ми вже говорили про те, що конденсор повинен бути чистим. В процесі техобслуговування його обов'язково миють, щоб не допустити несправностей.
  • Перевірка та очищення дренажної трубки. Коли кондиціонер працює, на випарнику накопичується волога, яка виходить назовні через дренажну трубку. Якщо трубка забилася, вода застоюється в піддоні, неприємно пахне, в салоні може з'явитися цвіль.
  • Перевірка кількості та якості фреону, дозаправлення кондиціонера. В середньому, з кондиціонера будь-якого автомобіля випаровується 10-15% холодоагенту за рік. Якщо не вистачає більшого обсягу, варто перевірити систему на герметичність.

Також на якість охолодження впливає і якість фреону – він повинен бути без домішок інших газів.

Автомобілі віком до 8-ми років дозаправляють раз у 2-3 роки, старші машини – раз у 1-2 роки.

Технічне обслуговування кондиціонера автомобіля краще довірити фахівцям. Професійне обслуговування передбачає використання спеціального діагностичного обладнання MSG Еquipment.

Це стенд для діагностики компресорів MS111, пневматична промивна станція MS101P , заправні станції для фреону різних типів, прилади для пошуку витоків, газоаналізатори. За допомогою спеціального обладнання майстри виконують будь-які роботи з кондиціонером швидко, ефективно та безпечно. При використанні професійного обладнання, майстри дають гарантію на свою роботу.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :