вер 10, 2021
1483

Нова популярна послуга – відновлення високовольтних батарей гібридних автомобілів

Діагностика та відновлення батарей гібридних автомобілів

Гібридні автомобілі спочатку створювалися як перехідна ланка до повністю електричних автомобілів. З появою на ринку гібридних автомобілів, які можна заряджати, їх популярність зросла, тому що в міських умовах такий автомобіль забезпечує істотну економію палива в порівнянні з традиційним. До того ж гібридні авто позитивно впливають на екологічну чистоту міст, тому багато держав економічно стимулюють їх придбання. Ця обставина спонукала більшість автовиробників випускати гібридні версії  моделей автомобілів, що вже існують, наприклад: Mitsubishi Outlander PHEV, Ford Fusion Energi, Hyundai Ioniq, Volvo V60, Audi E-tron, Chrysler Pacifica, Range Rover PHEV та інші.

 

Розвиток модельного ряду гібридних автомобілів та автомобілів на альтернативному паливі у світі


Експлуатація гібридного автомобіля доставляє власникові не більше клопоту, ніж традиційного. Однак з часом власники стикаються з однією проблемою – це втрата ємності тягової батареї. Тягова батарея – найбільш навантажений елемент гібридного автомобіля, бо вона змушена постійно розряджатися та заряджатися. Тому саме тягова батарея – головне джерело занепокоєння. З віком її ємність падає, осередки руйнуються, при чому це руйнування відбувається нерівномірно. Критичні температури навколишнього середовища: сильна спека або люті морози, також можуть скоротити термін її служби. Виробники автомобілів закладають термін служби батареї рівним терміну служби автомобіля, в середньому це 8-10 років. При належній експлуатації та своєчасному обслуговуванні автомобіля, батареї можуть служити до 15 років.

Конструктивний недолік усіх тягових батарей – схильність до каскадного ефекту, тобто вихід з ладу одного осередку призводить до виходу з ладу сусідніх і так далі. Головна причина несправності –  це перегрів. Всі батареї мають свою систему охолодження і якщо власник авто за нею не стежить, швидкий вихід з ладу батареї неминучий.

Коли власник автомобіля стикається зі значним зниженням ємності тягової батареї або помилкою на приладовій панелі по гібридній системі, а це у 90% випадків викликано несправністю батареї, в такій ситуації, як і з іншими агрегатами, є три варіанти ремонту: заміна на нову батарею, заміна на контрактну або відновлення батареї.

 

Заміна батареї на нову досить дорога процедура, а ось пропозицій з продажу контрактних батарей, за значно меншою ціною, досить багато. Однак купівля контрактної батареї пов'язана з великим ризиком, тому що мало хто може надати відомості про стан її модулів. Тому послуга з відновлення тягових батарей гібридних автомобілів зараз набирає популярність.


Діагностика та відновлення тягової батареї

Дізнатися стан модулів батареї, вбудованими в автомобілі засобами діагностики, неможливо. На цей час, єдиний спосіб визначити стан кожного модуля – це демонтаж батареї з автомобіля, її часткове розбирання та перевірка спеціальним тестером.


Високовольтна батарея, підготовлена ​​до перевірки


У лінійці обладнання MSG Equipment – це тестер MS800, який дозволяє визначати ємність кожного модуля високовольтного нікель-метал-гідридного акумулятора (Ni-Mh, NiMh). Одночасно тестер може перевіряти до 36 модулів батареї в повністю автоматичному, цілодобовому режимі. Тестер MS800 володіє всіма необхідними засобами забезпечення безпеки. Це захист від: переполюсування, короткого замикання, перегріву. Тому поки батарея перевіряється, майстри готують наступну до перевірки або займаються відновленням перевіреної батареї.


Тестер MS800 в процесі перевірки батареї

 
Тестер MS800 працює від мережі 220В та споживає, при максимальному навантаженні, 12А. Має компактні розміри, зручне управління на сенсорному екрані та можливість оновлення ПЗ.


Економічна вигода клієнта від відновлення батареї

Як показує досвід роботи першого в Україні спеціалізованого центру з обслуговування електромобілів та гібридів Master Service Electro, відновлення тягової батареї досить вигідно для клієнтів. Для прикладу, візьмемо випадок відновлення батареї автомобіля Lexus RX450h 2013 г. При 10 несправних модулях з 30, клієнт заплатив суму еквівалентну 750 $. Якщо порівняти із вартістю нової, то це приблизно 7500 $, а якщо це контрактна батарея, то тут ціна коливається від 1500 до 3000$. Або другий приклад – відновлення батареї автомобіля Toyota Prius 30 2012. При 2-х несправних модулях з 28, клієнт заплатив суму еквівалентну 250$. Ціна нової батареї близько 2800$, контрактна коштує 850 – 1500$.


Висновки

Відкриття служби (направлення) по відновленню батарей гібридних автомобілів – це запорука затребуваності СТО на довгі роки. Бо світова тенденція розвитку автомобільної промисловості пов'язана саме з гібридними автомобілями та електромобілями. На цей час в Європі більше ніж 24% нових автомобілів, які були реалізовані, припадає саме на гібриди та електромобілі. І в останні роки спостерігається бурхливе зростання продажів.


Динаміка зростання продажів 10-ти найбільш популярних моделей гібридних автомобілів у Європі (тис. шт.)


Наявність на СТО тестера MS800, дозволяє не тільки надавати послугу з відновлення силових батарей гібридних автомобілів, а й відкриває можливість займатися продажем контрактних батарей, вже перевірених та 100% справних, що є суттєвою конкурентною перевагою на ринку б/в запчастин. Якщо ж після діагностики контрактної батареї вона виявиться несправною, це відмінне джерело запасних модулів для відновлюваних батарей. Таким чином, робота тестера MS800 завжди приносить позитивний результат.


Дізнатися більше про можливості тестера MS800 можна у наших менеджерів +38 (067) 434 45 33 (WhatsApp, Viber, Telegram) або через форму зворотного зв'язку.

COMMENTS

Залишити коментар

* Ім'я :
* E-mail: (Не буде опубліковано)
* Коментар :